Voorkom schulden door controle toeslagen

Veel mensen hebben ooit zelf hun toeslagen aangevraagd en laten deze jaar in jaar uit doorlopen en verwachten dat de fiscus hun inkomen elk volgend jaar correct inschat, maar is dat wel zo?

Als je toeslagen wilt aanvragen voor het nieuwe jaar, kun je het beste wachten tot je loonstrookje van januari in de bus valt. Anders bestaat de kans dat je teveel ontvangt en aan het eind van het jaar een groot bedrag moet terugbetalen. De regels zijn zo ingewikkeld geworden, dat het bijna onmogelijk is te voorspellen wat je bij het aanvragen van een toeslag als inkomen moet opgeven. Je inkomen bepaalt de hoogte van de toeslagen die je ontvangt. Dit heet het toetsingsinkomen.

De komende tijd wordt een berg maatregelen van kracht die gevolg hebben op het inkomen en dus ook voor de berekening van toeslagen. Het is daarom heel moeilijk om aan het begin van het jaar in te schatten hoe hoog je inkomen zal zijn en dus ook op welke toeslagen je recht hebt. Daardoor kan het zijn dat je teveel of te weinig toeslag ontvangt. Als je teveel toeslag ontvangt, moet je dat terugbetalen. Voordat je het weet, heb je een schuld. Door de ingewikkelde regels is een foutje zo gemaakt.
Pas als je in de laatste week van januari je loonstrookje ontvangt, zie je het effect van alle maatregelen op je inkomen. Dan kun je een betere inschatting maken van je toetsingsinkomen. Er is natuurlijk één probleem: als je eind januari je aanvraag indient, krijg je hem op zijn vroegst in februari. En misschien wordt het wel maart of april. Je moet dan dus een paar maanden overbruggen zonder toeslag. Voor kinderopvangtoeslag komt daar nog bij dat je dit moet aanvragen binnen drie maanden nadat je kind voor het eerst naar de opvang gaat.

Dus als je niet kunt wachten tot eind januari, dan is het toch handig om een avond uit te trekken om je toeslagen aan te vragen. En als je dat al gedaan had, is het handig om tóch in januari even te controleren of je het goede toetsingsinkomen hebt gebruikt. Vindt u dit te ingewikkeld neem dan contact op met een accountant/fiscalist om dit voor u te laten verzorgen.

Door Niels Batenburg AA, partner bij Novens Accountants.

Van Deventer kan u helpen met o.a.